Aapiskukko
Valtatie 12, 36600 PÄLKÄNE
aapiskukko@aapiskukko.fi
03 534 3075

Palvelemme klo 05-24

Polttoainekauppa keskeytynyt, avataan syksyllä 2021! | Taukopaikka Aapiskukko, Pälkäne

Polttoainekauppa keskeytynyt, avataan syksyllä 2021!

Aapiskukon polttoainekauppa keskeytyy vuodenvaihteessa

Aapiskukon polttoainekauppa keskeytyy vuodenvaihteessa keskeneräisen ympäristölupaprosessin vuoksi. Polttoaineen jakelu pääsee jatkumaan, jos korkein hallinto-oikeus hyväksyy kunnan myöntämän luvan.
Alueellinen ympäristönsuojeluviranomainen Ely-keskus on valittanut lupapäätöksestä ja hallinto-oikeus kumonnut sen. Pälkäne valitti ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Maan ensimmäinen taukopaikka Aapiskukko rakennettiin 30 vuotta sitten pohjavesialueen reunalle. Ympäristölupaa haettaessa pohjavesialueen raja kulki Aapiskukon pihalla, mutta Ely-keskus laajensi aluetta, koska Pälkäneen harjuihin on suunnitteilla Tampereen seudulle tekopohjavettä tuottava laitos.
Suomessa on arviolta pari sataa pohjavesialueilla sijaitsevaa huoltoasemaa. Pirkanmaan Ely-keskus on ottanut niihin tiukemman kannan kuin monen muun alueen ympäristöviranomainen.
Aapiskukon maaperä ja pohjavesiolosuhteet tunnetaan tarkasti. Aluetta on tutkittu pohjavesialueen rajauksen ja tekopohjavesihankkeen yhteydessä. Ympäristölupaa haettaessa Neste teetti Aapiskukolla lisätutkimuksia, joiden mukaan alue ei kuulu pohjavesialueeseen ja vesien virtaus suuntautuu sieltä pohjavesialueen ulkopuolelle.
Kunnan mielestä tutkimustuloksilla ei voi perustella pohjavesialueen laajennusta eikä Aapiskukon luvan hylkäämistä. Edes pihassa sattuva onnettomuus ei vaarantaisi pohjavesiä, maaperää tai harjun toisella puolella sijaitsevaa Keiniänrannan Natura-aluetta. Lupahakemuksessa Neste lupasi rakentaa Suomen mitassa ainutlaatuiset suojarakenteet ja -järjestelmät.

Polttoainejakelun keskeytyksestä kerrotaan Aapiskukon asiakkaille joulun alla kiinnitettävillä tiedotteilla. Keskeytys ei vaikuta taukopaikan muuhun toimintaan.
Suurin osa asiakkaista pysähtyy Aapiskukossa palveluiden vuoksi. Muun muassa ravintola- ja kahvilatoimintoja kehitetään edelleen ja keväällä ryhdytään asentamaan uutta autonpesukonetta.
Aapiskukko on satsannut myös fossiilittomien autojen palveluihin. Pihasta löytyy sähköautojen pikalatauspiste, ja lisäksi selvitetään biokaasun tankkauspistettä. Sähköautoilijoille Pälkäne tarjoaa monipuolisen taukopaikan, sillä kylän palvelut ja harjun ulkoilumaastot sijaitsevat vieressä.

Päivitys 24.3.2021

Korkein hallinto-oikeus on myöntänyt luvan jatkaa polttoainekauppaa, lisätietoja tulossa.